torstai 14. helmikuuta 2013

12.2. Norssin filosofiatarjonta, pohdiskelua filosofiasta

Tuovi piti tunnin, jolla esiteltiin Norssin filosofiatarjontaa sekä pohdittiin filosofian luonnetta, muun muassa arvuuttelemalla tieteen, taiteen ja uskonnon suhdetta filosofiaan.

Filosofiaa on tarjolla Norssissa vähän, tai ehkä paremmin ilmaistuna harvoin. Sitä ei ilmeisesti pidetä kovinkaan tärkeänä oppiaineena päättävissä piireissä. Mistäköhän tämä voi johtua?

Tuli mieleen, että Suomessa ollaan kovin innostuneita PISA-menestyksestä. Kyseisessä testissähän mitataan lukutaitoa sekä luonnontieteiden ja matematiikan osaamista. Filosofiankin arvostuksen lisäämiseksi pitäisi keksiä, miten sellaisia taitoja kuten filosofista ajattelua, argumentaatiota ja luovuutta voitaisiin mitata PISA:n kaltaisessa tutkimuksessa. Sitten vain maat paremmuusjärjestykseen taitojen perusteella. Kilpailu ruokkii kehitystä.

Bisness-Norssin puolella järjestetään talouteen ja etiikkaan liittyvä filosofian kurssi, olisiko nimenä ollut luovasti "Talous ja etiikka". Kurssi vaikuttaa mielenkiintoiselta mutta en voi olla ajattelematta, että ollaanko tässä nyt vain amerikkalaiseen tyyliin huolestuneita "kapitalistien kyvyttömyydestä moraalisiin argumentteihin"?

Tunnin lopuksi kysyttiin, rohkaiseeko lukio kriittisyyteen. Omasta puolestani voin todeta, että toivon juuri filosofian tuntien tarjoavan opiskelijoille tilaisuuden kehittää kykyään kriittiseen ajatteluun. Ja kriittisyydellä tarkoitan tässä yhteydessä kykyä arvioida asioita eri puolilta sekä puntaroida esitettyjen argumenttien pätevyyttä ja painavuutta, en yleistä kitinää ja kaiken vastustamista.

Kriittisessä ajattelussa voidaan päätyä kohtuullisen varmaan lopputulokseen mutta yleensä kriitikkomme jää leijumaan jonkinlaiseen epävarmuuden tilaan. Tämä ei kuulosta siltä, mitä lukion oppiaineisssa noin yleensä ottaen suositaan.

Terveisin,
Santeri

PS: Blogimerkinnän ei tarvitse olla erityisen mahtavaa älyllistä ilotulitusta mutta toivomme silti, että tunnilla käsiteltyjen asioiden listaamisen sijaan kirjoittaisitte omin sanoin (ja omin ajatuksin) tunnilla käsitellyistä asioista (yhdestä tai useammasta).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti