torstai 21. helmikuuta 2013

Filosofian tunti 7 21.2.2013: Platon, Aristoteles ja filosofian osa-alueet

Tunnilla käsiteltiin kertauksenomaisesti Platonia ja hänen ajatuksiaan ja opetuksiaan. Platon oli Sokrateen oppilas ja hän kirjoitti Sokrateen opetuksia ja puheita ylös. Platon oli kehittänyt metafyysisen filosofisen teorian siitä, että on olemassa ideamaailma ja aistimaailma. Aistimaailma on vain ideamaailman heijastus eikä siksi todellinen. Platonin tunnetuimpia vertauksia on luolavertaus. Platon oli rationalisti eli hän ajatteli, että tietoa voi hankkia ainoastaan järjen avulla eikä havainnoimalla. Havainnoinnilla vain vahvistetaan järjen päättelyä.

Tunnilla puhuttiin myös Aristoteleesta, joka kirjoitti mm. anatomiasta, tähtitieteestä, psykologiasta jne.. Häntä pidetäänkin länsimaisen tieteen isänä. Aristoteles oli Platonin oppilas, mutta hänen ajatuksensa erosivat merkittävästi opettajansa käsityksistä. Aristoteles oli käytännönläheisempi kuin Platon ja Aristoteles mm. kritisoi ideaoppia. Aristoteleen maailmankuva vaikutti aina 1600-luvulle saakka, kunnes Galilein ja muiden sen ajan tiedemiesten havaintojen myötä se murtui. Aristoteleen kirjoituksia käytettiin oppikirjoina Aristoteleen kuoleman jälkeen.

Tunnilla puhuttiin myös filosofian pää osa-alueista, joita ovat: metafysiikka, tietoteoria ja etiikka sekä estetiikka ja eksistentialismi. Näihin kuuluu vielä monia eri osa-alueita, kuten metafysiikkaan ontologia, kosmologia ja teologia, tietoteoriaan logiikka ja tieteenfilosofia sekä etiikkaan mm. yhteiskuntafilosofia.

Lopputunnista teimme ryhmätöitä filosofian eri osa-alueisiin liittyen.
Kasimir, Antti ja Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti