keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Syyseuraussuhde


"Kausaliteetti = syy-seuraussuhde, joka yleensä käsitetään muuttumattomaksi ja lainomaiseksi. Esim. "Hanasta tulee vettä""

Kysymys 1.
Keksi esimerkkejä arkipäiväisistä syysuhdekokemuksista. Millä tavoin arkiset syysyhdekokemukset voisivat osoittautua paikkansapitämättömiksi?


Kun on aamu, aurinko nousee, kun on ilta, aurinko laskee.
-> Esim. jos lapissa on kaamosaika, jolloin aurinko ei nouse lainkaan, tai kesäisn yötön yö jolloin aurinko ei laske.

Jos nukkuu, on herättyään virkeä
-> Huonosti nukutun yön jälkeen ei herää virkeänä, vaan väsyneenä

Aurinko lämmittää
-> Jos ulkona tuulee, voi tulla kylmä vaikka aurinko paistaisi

Kun hanan avaa, sieltä tulee vettä
-> Jos vesijohto on rikki, vettä ei tule


Kysymys 2.
Friedrich Nietzsche on todennut että ennen vaikutuksia uskotaan eri syihin kuin vaikutusten jälkeen. Mitä hän tällä tarkoittaa?


Uskomme, että tämä tarkoittaa sitä, että meillä on on jonkinlaisia käsityksiä siitä, millaisista syistä asiat tapahtuvat, ennen kuin ne edes tapahtuvat. Mutta kun asiat ovat tapahtuneet käsityksemme syistä muuttuvat, sillä tapahtumaan vaikuttanut todellinen syy voi olla aivan erillainen, kuin se minkä sen uskoimme olevan. Esim. Jos joku rakentaa majan ja uskoo, että maja voisi kaatua kovan tuulen seurauksena. Majaa ei kuitenkaan kaada tuuli vaan yllättävä maanjäristys.



Kysymys 3.
Millaista ihmisen elämä olisi jos hän epäilisi jatkuvasti syysuhdekokemuksiaan?


Ihminen alkaisi epäilemään kaikkea ympärillä tapahtuvaa. Hän myös voisi alkaa pelätä asioiden tekemistä, koska niiden seuraus voisi olla mikä tahansa.


Kysymys 4.
Millaista ihmisen elämä olisi jos hän ei epäilisi ollenkaan syysyhdekokemuksiaan. 


Kaikki menisi aina tietyn kaavan mukaan ja ihminen alkaisi elää aina yhden satunnaisen seurauksen mukaan, tai ei pelkäisi mitään yhden onnekkaan sattuman perusteella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti