keskiviikko 2. toukokuuta 2012


5. Filosofia ja kieli

1. Onko lause ”Kattilassa on ruokaa” helpompi ymmärtää kuin lause ”Oleva on henkeä”?

Lause ”Kattilassa on ruokaa” on mielestämme helpompi ymmärtää. Lauseen tarkoittama asia on konkreettisempi ja lähempänä jokapäiväistä elämää, ja se on itse varmasti koettu. Kaikki tietävät mitä ovat ”kattila” ja ”ruoka”, mutta ”oleva” ja ”henki” ovat vaikeammin määriteltävissä


2. Kieleltä vaaditaan usein täsmällisyyttä. Millaista on täsmällinen kieli? Onko lause ”kielen on oltava täsmällistä” täsmällistä kieltä? Voiko kieli koskaan olla täsmällistä?

Täsmällinen kieli on yksiselitteistä ja perusteltua. Usein kun yritetään sanoa jotain täsmällisesti, selittelystä tulee yksityiskohtaista ja pitkää.

Esimerkiksi matemaattinen kieli on täsmällistä. 2+2=4 on yksikäsitteinen, eikä voi tarkoittaa muuta. Arkikieli puolestaan ei ole täsmällistä: esimerkiksi jos sanot kaverille ”Menen kauppaan”, et ole täsmällinen. Mihin kauppaan olet menossa, missä kaupungissa ja milloin?

Lause ”kielen on oltava täsmällistä” ei ole täsmällinen, koska siinä ei ole määritelty, mitä tarkoittaa täsmällisyys. Kieli yleisesti voi olla täsmällistä, mutta se vaatii pitkällisiä perusteluja ja eri näkökulmia.


3. Analysoi lausetta ”Filosofia menee yli hilseen”. Mitä ”hilseen yli meneminen” tarkoittaa?

Hilseen yli meneminen” on kielikuva, jolla tarkoitetaan sitä, että ei ymmärrä jotain asiaa. Mielestämme asian voisi kuvitella niin, että päätä yritetään tähdätä tiedolla, mutta se lentää ohi eikä osu, eikä mitään jää mieleen.

Filosofia esimerkiksi voi olla liian korkealentoista, jotta sitä pystyisi tajuamaan, ja siksi se ”menee yli hilseen”.


4. Miten selittäisit sanan ”punainen” markityksen syntymäsokealle?

Oikeastaan sanaa ei voi kunnolla selittää sokealle. Punainen väri on pelkästään näköaistilla aistittava asia, jota ei voi koskea, haistaa tai kuulla. Jos sokealle antaa käteen punaisen omenan, hän ei silti ymmärrä mitä punainen on, koska tuntee vain omenan muodon.

Sokealle voisi kuitenkin yrittää selittää värejä hieman eri kautta. Voi sanoa, että ne ovat jotain, mitä ei voi ymmärtää, ellei näe. Vähän niin kuin ei voi ymmärtää, mitä musiikki on, jos ei voi kuulla sitä. Samaan tapaan kuin eri asiat kuulostavat tai tuoksuvat erilaisilta, on olemassa myös erivärisiä asioita.

Riina, Milla, Kia, Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti