keskiviikko 2. toukokuuta 2012
klassinen tiedon määritelmä
Platonin kehittämän klassisen tiedon määritelmän mukaan tiedolla on kolme
ehtoa:
- totuusehto
- perusteluehto
- käsitys/uskomus
Eli toisin sanoen tieto on "tosi, hyvin perusteltu käsitys". Esimerkiksi hyvin onnistunut arvaus eroaa tiedosta siten, että se ei ole perusteltu. Valheen ja harhaluulon ero on, ettei valheen esittäjä usko omaan väitteeseensä, kun taas erehdyksessä väite on esittäjänsä käsitys. Klassisen tiedon määritelmän suurimpia ongelmia on ns. regressio-ongelma. Tällä tarkoitetaan sitä, että perusteluehdon mukaan väite perustellaan toisella väitteellä, joka täytyy myös perustella ja perustelu vain jatkuu. Myös totuus on ongelmallinen käsite. Mitä tarkoittaa väitteen totuus ja voidaanko väitteille koskaan määrittää objektivista totuutta?
Filosofiassa myös tieto ja informaatio erotetaan toisistaan, informaation merkitessä merkkijonoa. Arkikielessä näitä sanoja kuitenkin usein käytetään synonyymeinä. Esimerkiksi kelpaa sana "tietokone", jonka oikeastaan pitäisi olla "informaatiokone".
Emma, Annika, Ailin, Mihkal, Iiris
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tiedon määritelmä viitannee menneisyyteen? Entäpä Tulevaisuus? Innovaatiot, keksinnöt perustunevat Tietoon, jota ei vielä ole ”tiedossa”?
VastaaPoistaToinen asia, suomenkielinen sana ”tietokone”, on hätäisesti keksitty kielellinen käännös sanasta ”Computer”, = ”laskukone”... ...laskemisella on hyvin ohut yhteys ”tietoon”, - yhteys tosin on, mutta hyvin, hyvin heikko