Kun antinaturalistit hylkäävät ajatuksen, että arvot ja normit voisivat perustua tosiasioihin, johon liitetään näkemys, jonka mukaan moraali on peräisin yliluonnollisesta todellisuudesta, päädytään kantaan, jota kutsutaan supernaturalismiksi.Tavallisin supernaturalismin muoto on moraalinen kytkeminen jumalaan tai jumaliin. Esimerkiksi kristillinen ja islamilainen etiikka edustavat tätä.Myös vainajista ja hengistä voidaan löytää tämä arvojen ja normien yliluonnolinen perusta.Viestit yliluonnollisilta olennoilta välittyy tässä maailmassa toimivien välittäjien kautta. Esimerkiksi Raamattu, papit, poppamiehet.
Ydin ajatus supernaturalismissä on, että moraalin lähde on heikkotahtoisten ja erehtyväisten kuolevaisten yläpuolella. Epäilyt katkeavat, jos arvot ja normit ovat peräisin erehtymättömältä, kaikkitietävältä ja ehdottoman hyvältä olennolta. Koska oikeat arvot on annettu, moraalinen päätöksen teko saa varmuutta.Jumalan avulla ihminen voi tietää mikä on oikeaa moraalia, mutta ilman Jumalaa se ei ole mahdollista supernaturalismin mukaan.
Supernaturalismissa ajatus ylivertaisesta olennosta moraalin lähteenä voi aiheuttaa moraalista yksisilmäisyyttä ja kiihkomielisyyttä. Supernaturalismin turvana saatetaan ajatella että mitä vaan voi tehdä Jumalan tahdolla. Tämä ei ole kuitenkaan tarkoitus, vaan Jumalallinen ilmoitus voi sisältää myös kehotuksen suvaitsevaisuuteen, sekä sovinnaisuuksien ja auktoriteettien kyseenalaistamiseen. Esimerkiksi Jeesuksen vuorisaarna.
Supernaturalismin heikkoudet liittyvät yliluonnollisen todellisuuden ja tämän maailman väliseen viestiliikenteeseen. Yliluonnollisten olentojen viestien välittäjät ovat yleensä tulkinnan varaisia ja nykyihminen ei välttämättä kykene tulkitsemaan esimerkiksi Raamattua oikein. Tämä myöskin saattaa aiheuttaa jonkinlaisia ongelmia. Supernaturalismin ongelmana on myös mahdollisuus kiistellä ilmoituksen sisällöstä. Ajatus moraalista kaikkitietävän ja ehdottoman hyvän olennon antamana ei lohduta, ellemme tiedä, mitä olento sanoo.
Mielestämme supernaturalismi kuullostaa uskonnolta, mitkä toimivatkin supernaturalismin pohjalla. Arkipäiväisessä elämässä supernaturalismia ei juurikaan kohtaa, vaikka tälläisiä henkilöitä kuitenkin löytyy. Supernaturalismi tuo mieleemme taikauskon uskontoon sekoitettuna. Mielestämme jos on supernaturalismin kannalla, ei siihen kannata luottaa sokeasti. Tärkeämpää on tarkastella sitä kriittisesti. Maltti on valttia ja kohtuus on kunnollista:)
Anu, Jenna, Roosa ja Tiia
Sanotte että supernaturalismi tuo mieleen taikauskon uskontoon sekoitettuna. Mikä on taikauskon ja uskonnon ero? Eikö useimpia uskontojakin voitaisi kutsua taikauskoksi?
VastaaPoistaJaa, tässähän on paljon tekstiä...
VastaaPoistaTaisin sanoa tunnilla kaiken mitä minua kiinnosti ja kommentoin taikauskoon, joten ei ole lisättävää.
JJL