Institutionalismi kertoo, mikä on moraalin tehtävä ja kuinka se syntyy ja muuttuu. Naturalisti sanoisi, että sopimukset perustuvat luonnon tosiasioihin, supernaturalisti sanoisi, että ne perustuvat jumalan ilmoitukseen - institutionalisti toteaa, että ne ovat vain sopimuksia. Institutionaalisen näkemyksen mukaan moraalisten arvojen ja normien perustehtävä on osaltaan tehdä mahdolliseksi yksilöiden sujuva yhteistyö sosiaalisissa yhteisöissä ja instituutioissa.
Insitutionalisti voi vahvistaa kantansa huomauttamalla, ettei moraalia pidä perustella yhden ihmisen havainnoilla tai järkeilyllä: perustelu tapahtuu ihmisten välisessä kommunikaatioissa, argumentoinnissa ja dialogissa. Tieteessä parhaana näkemyksenä pidetään tiukimmin kritisoitua, arvioitua ja testattua teoriaa. Samanlaiseen avoimeen, demokraattiseen ja ennakkoluulottomaan dialogiin pitäisi moraalinormienkin perustua.
Sopimalla muodostettu moraali on jossakin määrin aikaan sidottu ja institutionalisti voikin huomauttaa, että moraaliset sopimukset eivät ole sattumanvaraisia, vaan useiden sukupolvien harkinnan tulosta. Tämä ei poista kuitenkaan sitä tosiasiaa, että käsityksemme olisivat erilaiset, jos olisimme syntyneet toiseen aikaan ja paikkaan.
-Anni, Maria, Elli ja Anna
jännittäävää
VastaaPoistaJännittävää todellakin.
VastaaPoistaHyvin kirjoitettu teksti, olisi siitä kai voinut kirjoittaa vielä enemmän, mutta institunionalismi ei vaikuta kauhean monimutkaiselta, joten siitä on kerrottu tarpeeksi.
JJL