maanantai 22. elokuuta 2011

Naturalismi

Naturalismi on etiikan suuntaus, jonka mukaan ihmisen moraali perustuu tosiasioihin ja luonnossa tapahtuviin ilmiöihin: se mitä tapahtuu luonnossa on hyvää ja luonnoton taas pahaa. Naturalismin mukaan on olemassa mielipiteistä ja näkökannoista riippumattomia arvoja ja normeja(arvo-objektivismi), jotka ovat olemassa ilman ihmistä (eettinen realismi) ja jotka voidaan yleisesti tietää (eettinen kognitivismi).

Naturalismi on kohdannut runsaasti kritiikkiä. Sen isoin ongelma on se, että miten valita ne tosiasiat joihin moraali perustuu. Kysymyksiä herättää myös se, että miten päästä yhteisymmärrykseen valintojen pätevyydestä.

Tämän lisäksi myös Humen giljotiini huitaisee teoriaa vasten kasvoja. Siitä miten asiat ovat ei voi päätellä miten niiden pitäisi olla. Se että kaikki ihmiset pyrkivät välttämään kipua, ei tee kivun välttämisestä automaattisesti hyvää.

G. E. Moore kritisoi teoriaa siitä, että se rinnastaa hyvyyden tosiasioihin. Hänen mukaansa, koska hyvyys on itsessään määrittelemätön käsite, sitä ei voi rinnastaa määriteltyihin tosiasioihin.

Eksistentialistien mukaan naturalistien yritykset vedota ihmisluontoon ovat vain yrityksiä paeta vastuuta omista päätöksistä.

Miika, Samu ja Niklas

4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. En ole siltikään ihan varma tarkoittaako Naturalismi sitä että se perustuu mitä tapahtuu luonnossa vai että moraali on objektiivisesti olemassa luonnostaan?

    JJL

    VastaaPoista
  3. Jesse, naturalismi tarkoittaa sitä että oikea ja väärä pohjautuvat siihen mikä on luonnollista ja mikä ei , naturalismi on realismia eli se olettaa että moraalisia arvoja on olemassa. Mutta eikö se viittaa siihen mikä on luonnollista meille tutuissa "luonnon" olosuhteissa? Entä muisssa olosuhteissa?

    Henri Oskari & Roni

    VastaaPoista
  4. voisin katsoa asiaa niin että miten ihminen on kehittynyt selviytymään ja käyttäen mieltään puolustuskeinona ikävinä aikoina historiassa ja nyt kun yhteiskuntamme kehittyy teknologian teollistumisen myötä historiassa luonnossa kehittynyt mielemme ei saa enää tarpeeksi puhdasta tietoa tulevasta, koska eikö kaikki mikä haluaa selviytyä etsi siihen parhaan mahdollisuuden muodossa missä tahansa kuten ihmis mieli ultimaattinen selviytymiskone kun sitä miettii ulkopuolisen kuvakulmasta ja tietohan tuo tunnetusti turvaa ja kontrollia asioihin

    VastaaPoista