perjantai 16. elokuuta 2013

Sokrateen elämä

Analyyttisen filosofiakäsityksen isänä pidetään Ateenalaista Sokratesta (470-399 eaa). Hänen isänsä oli kuvanveistäjä ja äiti oli kätilö. Sokrates sai tuolle ajalle hyvin tyypillisen koulutuksen joka sisälsi mm. lukemista ja voimistelua. Täysi-ikäiseksi tullessaan hänen isänsä kuoli ja sokrateksen tuli huolehtia äidistään. Sokrateen ollessa 20-vuotias hän meni asepalvelukseen kahdeksivuodeksi, jonka jälkeen hän opiskeli elämää. 40 vuotiaana Sokrates osallistui Peloponnesolaissotaan. Sokrates pohti ihmisen elämäntapoja. Sokrates kyseenalaisti useita tavanomaisia asioita ja pyrki löytämään niille selityksen. Sokrateksella ei varsinaisesti ollut oppilaita, mutta hän huokutteli ihailijoita, joille hän kertoi menetelmästään, "oppilaista" tunnetuin on Platon.
Sokrates ei kirjoittanut ajatuksiaansa ylös sen sijaan hänen oppilaansa esim. Platon kirjoitti dialogeja Sokrateksen opetuksista.

Sokrates edusti ihmisyyden ideaalia ja hänellä on omalaatuinen metodi, kun päästä selvyyten kyselemällä ja tutkimalla kysymyksiin annettuja vastauksia. Tää kutsuttiin sokraattiseksi menetelmäksi. Menetelmä oli kuitenkin hyvin negatiivinen, koska hän "kiusasi" ihmisiä ja "turmeli nuorison" metodillaan. Hänet määrättiin kuolemantuomioon. 
Sokrates uskoi, että se, joka toimii oikein, ei voi joutua kokemaan mitään pahaa. Kuolema ei häntä pelottanut. Se oli hänen mielestään joko tajunnan sammumista syvään uneen vailla unennäköä tai siirtymistä korkeampaan olemassaoloon, jossa voisi jatkaa keskusteluja ystävien kanssa. Kummassakin tapauksessa kuolema olisi jotakin hyvää ja voitollista. Sitäpaitsi toisessa maailmassa ihmistä ei tuomittaisi kysymysten esittämisen takia.

Sokrates oli hyvin itsepäinen ja pysy kiinni kannassaan, hänen mieltänsä ei pystynyt noin vain muuttamaan, sillä hän koki olevansa niin arvokas että hän teki mitä halusi. . Hänellä oli vahva persoona ja todella piti sokraattisuudestansa kiinni. Mielestäni hän ei ajatellut viisaasti, tai ainakaan en itse ajattelisi samalla tavalla kuolemasta.

Christina & Oona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti