Kokeellinen psykologia
1. Stanfordin vankilakokeessa valittiin 24 nuorta vapaaehtoista miesopiskeliaa, jotka jaettiin jankeihin ja vartioihin. Vankit puettiin samanlaisesti, eikä oikeita nimiä käytetti. Vartioille annettiin aurinkolasit, pilli ja pamppu. Koe toteutiin yliopiston kellarissa, joka lavastettiin vankilaksi. Vartioille ei annettu erityistä koulutusta, heidät vain käskettiin pitämään kuria yllä, mutta väkivalta kiellettiin.Alunperin kokeen piti kestää kaksi viikoa, mutta se keskeytettiin kuuden päivänkuluttua. Vartijat olivat alkaneet käyttää ylä rankempia keinoja vankeja kohtaan, heitä nöyryytettiin ja vartijat alkoivat käyttää fyysisiä rankaistuksia.
Milgramin tottelevaisuuskokeessa miespuolisten koehenkilöiden käskettiin antaa "oppilaalle" sähköiskuja, kun tämä vastasi väärin esitettyyn kysymykseen. Todellisuudessa "oppilas" oli näyttelijä, eivätkä sähköiskut olleet todellisia ja näyttelijä vain teeskenteli tuskanhuutonsa. 60% koehenkilöistä jatkoi iskujen antamista käskyjen mukaan loppuun saakka (450volttia), vaikka heille annettiin mahdollisuus lopettaa milloin vain.
2. Kokeissa tutkittiin annetun roolin (vartija/vanki) tai auktoriteetin (tutkija) vaikutusta ihmisen käyttäytymiseen. Ryhmäefekti.
3. Kokeet saattoivat aiheuttaa koehenkilöille traumoja ja korostaa aggressiivista käyttäytymistä. Kokeiden lavastetut olosuhteet ovat saattaneet vääristää tutkimustuloksia eikä kokeissa ollut osallisena naispuolisia koehenkilöitä.
Loppumasennus: Milgramin kokeesta on tehty myös versio, jossa 13 miehelle ja naiselle annettiin käsky antaa koiranpennulle koulutuksen varjolla sähköiskuja, jotka lopulta tappoivat koiran. Kuusi miehistä kieltäytyi tappamasta koiraa, mutta kaikki naiset tappoivat koiran. ='(
Annika, Eveliina, Maija
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti