Lääketieteen harjoittamisessa on otettava huomioon eettiset kysymykset. Kuinka paljon voidaan tieteen nimissä tehdä? Miten pitkälle ihmisen oikeudet lääketieteessä ulottuvat?
Tutkimuksissa, joissa tutkimuskohteena on ihminen, kohteen täysi ymmärrys kokeen luonteesta on tärkeää. Se, että koehenkilö on tietoinen kaikista tutkimuksen vaiheista ja mahdollisista seurauksista, on keskeinen lähtökohta.
Lääketieteen on myös lähdettävä nimenomaan tekemään tiedettä, eikä esimerkiksi propagandaa vaikkapa tupakkayhtiöiden käyttöön. Tutkimustulosten on oltava todenmukaisia.
Voidaan myös miettiä laajemmin, kuinka pitkälle lääketieteellä on "oikeus" mennä. Tietyn käsityksen mukaan vain kaikki se, mitä esiintyy luonnossa, on oikein. Tällöin kaikki epäluonnollinen, kuten sairauksien parantaminen lääkkeiden avulla, on moraalisesti väärin. Myös esimerkiksi uskonnollisen fundamentalismin piirissä sairaudet nähdään Jumalan luomina, joten niiden parantaminen nähdään luomistyöhön sekaantumisena.
Eläinkokeissa tullaan aina sen eettisen ongelman kohdalle, jossa pohditaan, mikä on eläimen arvo. Onko eläimillä itseisarvo, vai voiko niitä kohdella tieteen välineenä hyödyn tavoittelussa? Luonnollisesti eläinkokeiden eettisyyteen vaikuttavat myös kokeiden olosuhteet, joita on kritisoitu epäinhimillisyydestä.
Maria, Anni, Sara, Tuukka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti