lauantai 22. lokakuuta 2011
Opettaja Rooman mellakoissa
Tulin eilen kotiin matkalta Roomasta. Ensimmäinen päivä Roomassa oli mieleenpainuva turistikokemus, sillä Roomassa oli 100 000 ihmisen mielenosoitus, joka laajeni paikoin mellakoinniksi. Mielenosoituksiahan oli ympäri Eurooppaa lauantaina 15.10., mutta Italiassa oli selvästi aktiivisinta. Tämä johtui varmasti siitä, että perjantaina Berlusconin (erinomainen!) hallitus oli saanut luottamuslauseen ja jatkoi vallassa.
Aloitimme matkaseurani kanssa ensimmäisen päivän turistikierroksen Santa Maria Maggioren kirkosta ja sen lähellä olevalta Repubblica -aukiolta. Siellä huomiota herättivät punaisia lippuja kantavat mielenosoittajat, jotka olivat ilmiselvästi kokoontumassa jotain tapahtumaa varten. Kun kyselimme, mitä oli tapahtumassa, saimme vastaukseksi: indignado. Tämä tarkoittaa suuttuneita. Myöhemmin kohtasimme mielenosoittajat lähellä Colosseumia ja Forumia. Saimme todistaa roomalaista versiota Vallatkaa Wall Street -mielenosoituksesta. Seurasimme mielenosoittajia Forumin luona melko pitkään. Näimme erivärisiä savupommeja ja hätäraketteja. Mielenosoitus oli selvästi suunniteltu, sillä mukana ajoi kaljanmyyntiauto ja kauppa kävi. Banderolleissa kannettiin Che Guevaran ja sirpin ja vasaran kuvia ja kyseltiin, kuka kirjoittaa meidän historiamme. Punaliput liehuivat ja kapitalismille vannottiin loppua. Helikopterit lentelivät yläpuolellamme. Jostain kauempaa nousi mustaa savua. Myöhemmin saimme kuulla, että puolustusministeriön rakennus oli sytytetty ja muutamia autoja poltettu. Forum, Colosseum ja muutamia metroasemia oli suljettu turvallisuussyistä. Meillä oli eturivin tarkkailupaikka; otimme kuvia ja Italian televisio kuvasi vieressä. Myöhemmin ilmeni myös, että mellakan seurauksena yli sata ihmistä oli viety sairaalaan. Näistä suurin osa poliiseja, joita väkivaltainen osa porukasta oli heitellyt irrotetuilla katukivillä.
Kurssilla on käsitelty erilaisia yhteiskuntamalleja. Näiden kokemusten jälkeen voikin kysyä: Voiko mielenosoitus muuttaa yhteiskuntaa? Voiko tällainen liikehdintä (joka siis alkoi USA:ssa pari viikkoa sitten) todella vaikuttaa talous- ja yhteiskuntajärjestelmään? Hesarissa oli tänä lauantaina (21.10) juttu, jossa yli sadalta yhteiskunnalliselta vaikuttajalta oli kysytty sama kysymys: Onko mielenosoitus tehokas tapa vastustaa kapitalismin epäkohtia? Vastaajista 68% vastasi kyllä ja 30% ei. Miten te vastaisitte?
Tuovi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
"Työn orjat sorron yöstä nouskaa..." Mellakointi näyttää valitettavasti olevan ainoa reaktio muutoksiin ja mahdollisuus vaikuttaa tuolla Etelä-Euroopassa..
VastaaPoistaAntti R.