torstai 1. syyskuuta 2011

Seurausetiikka

Seurausetiikan mukaan tärkeintä moraalissa ovat tekojen seuraukset ja moraalin tavoitteena on tuottaa hyvää, mutta keinot ovat silti huomioitava. Utilitarismi eli hyötyetiikka on yleisin seurausetiikan muoto. Utilitarismin mukaan se teko mikä tuottaa eniten "hyvää" on oikea teko. Oikea teko maksimoi hyvän, mutta mikä on se hyvä eli "hyöty"? Mahdollisuuksia on kolme:

- mielihyvä
- hyvä ideaalisessa mielessä
- valinnat

Thomas Nagelin mielestä utilitarismi ja seurausetiikka yleensä ei kiinnitä tarpeeksi huomiota ihmisten moraaliseen kehitykseen . Hän väittää että utilitarismin kannattaja ei voi kritisoida ihmisoikeuksien rikkomista esimerkiksi sodan aikana jos tämä johtaa asioiden paranemiseen. Seurausetiikkaa on kritisoitu siitä, että ehdottomista moraalisäännöistä luopuminen ja huomion keskittäminen ennen muuta tekojen seurauksiin ja kokonaishyvän tuottamiseen johtaa ihmisten oikeina pitämiin normeihin nähden ristiriitaisiin suosituksiin.

Hyve-etiikkaa ja seurausetiikkaa kutsutaan joskus yhteisellä nimellä konsekventialismiksi. Nämä kaksi moraaliteoriaa kuitenkin eroavat toisistaan monella tavalla. Hyve-etiikassa päämääränä ei ole yksittäisen teon tulos vaan ihmisen hyvä elämä kokonaisuutena, kun taas seurausetiikka puolestaan rajaa näkökulman ihmisen haluamiin asioihin ja niitä tuottaviin tekoihin.


1 kommentti:

  1. Mun oma etiikka perustuu osittain seurausetiikkaan, mutta ei utilitarismiin. Teksti on lyhyt mutta kertoo tärkeät asiat.

    JJL

    VastaaPoista