maanantai 5. syyskuuta 2011

Prostituutio

Prostituutio määritellään tulojen hankkimiseksi sukupuolisuhteiden avulla. Se on laitonta suurimmassa osassa maailmaa, mutta jo muinaiset roomalaiset harjoittivat sitä. Se lienee eräs maailman vanhimmista ammateista. Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä parituksen tai ihmiskaupan uhreilta, mutta näiden sääntöjen lomassa se on teoriassa sallittua.
Prostituution sallimista on perusteltu sillä, että näin ammatti saataisiin valtion valvontaan ja prostituoiduille saataisiin paremmat työolot mm. sosiaaliturvan kautta.
Mutta prostituutio on silti ihmisen esineellistämistä. Onko oikein taipua rikollisuuden edessä?

12 kommenttia:

  1. Testi, myöhemmin parempi selostus:

    Prostituutiota voi perustella sillä tavalla että ihmisellä on oma oikeus ruumiiseensa ja hän saa tehdä sillä mitä tahtoo. Ja miksi seksi olisi eri asia kuin hierominen tai muut vastaavat palvelut?

    Minun mielestä tosin se ei silti tarkoita että prostitutaatio pitäisi laillistaa.

    VastaaPoista
  2. Kyllä prostituutio on Suomessa enemmänkin kuin teoriassa sallittua. Onhan se laillista. Keskusteluissa on tullut esiin. ainakin neljää erilaista kantaa, kuinka siihen tulisi lainsäädännössä suhtautua:
    1) Prostituutio avointa ja sallittua. Valtion valvomia ilotaloja. Prostituoidut maksamaan veroa!
    2) Seksin osto ja myynti sallittua, paritus ja ihmiskauppa ei sallittua (Suomen nykytilanne).
    3) Seksin myyminen sallittua, mutta ostaminen ei. (Ruotsin tilanne, tavoitteena lopettaa koko ilmiö kriminalisoimatta prostituoituja.)
    4) Kaupallinen seksi kielletty kokonaan.

    Lisäksi keskustellaan siitä, onko prostituoitu uhri vai ei. Myös aiemmassa kommentissa Jessen mainitsema erottelu, mitä eroa on hieronnalla ja seksillä, on kiinnostava.

    Kirjoittakaa tästä ajatuksianne (perusteltuja).

    Alkuperäisen tehtävän mukaan tarkastelkaa kysymystä prostituutiosta myös oman normatiivisen etiikan teorianne kautta. Siis, miten velvollisuusetiikka, kohtaamisetiikka yms. suhtautuisivat prostituutioon? Miksi? /Tuovi

    VastaaPoista
  3. http://naapurintyttoanaidaan.blogspot.com/2011_09_01_archive.html Jyväskyläläinen prostituoitu kertoo kokemuksista.

    VastaaPoista
  4. Mielestäni valtion pitäisi alkaa pitämään laillisia ilotaloja sillä se vähentäisi prostituutioon liittyvää rikollisuutta joka ei ole kuin hyvä asia. Prostituutiota ei kuitenkaan saada koskaan kitkettyä kokonaan pois mistään.

    VastaaPoista
  5. Kommenteista puuttuu nimet!

    Rikollisuuden vähentyminen on toimiva argumentti, mutta vaatisi tarkemman kuvauksen siitä, miksi rikollisuus vähenisi valtion ylläpitämissä bordellesissa verrattuna nykyiseen tilanteeseen Suomessa. Onko se, että prostituutiota ei saada koskaan kitkettyä pois, perustelu , joka tukee prostituution järjestämistä valtion taholta? Onko prostituutio kuitenkin kirjoittajan mielestä ei-toivottua käytöstä? Pitäisikö kaikki toiminta, jota "ei saada kitkettyä pois", tuoda valtion järjestämän avoimen ja hyväksytyn piiriin?/Tuovi

    VastaaPoista
  6. Minusta ihmisen esineellistäminen on väärin. (Ei pelkästään prostituutio) Vaikka se kuka nyt sattuu itseään myymään haluaisikin tehdä sen ja vaikka omapa on vartalonsa, olen sitä mieltä että omaa kehoaan pitää arvostaa ja kunnioittaa. Miksi? Sanotaanko näin; itse en ikinä pystyisi katsomaan ketään enään silmiin jos myisin sitä mikä on oikeasti minun.

    -Riku

    VastaaPoista
  7. No ne jotka sillä elantonsa ansaitsee niin varmasti pystyy katsomaan muita silmiin, kuuluu osaltaan myös ammattiin. Ja onhan esimerkiksi omistusasuntoni on oikeasti minun ja vaikka myyn sitä voin katsoa ostajaa ihan suoraan silmiin :)
    Aiempaan kysymykseen mitä eroa on hieronnalla ja seksillä, niin eiköhän siinä ole ihan olennainen ero. Siksi hieronnan myyminen/ostaminen onkin paljon yhteiskunnallisesti hyväksytympää.
    satu

    VastaaPoista
  8. Kaikkien ihmisten pitäisi voida päättää omasta kehostaan, ja jos he haluavat myydä sitä, se on heidän oma asiansa.
    Tuukka

    VastaaPoista
  9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. En tietenkään kannata prostituutiota, olen edelleen sitä mieltä, että se on hieman "likainen ammatti". Ei meidän silti pitäisi arvostella näitä ihmisiä, kun he itse ovat valinneet tämän ammatin.

    VastaaPoista
  11. Minusta jokaisen tulisi itse saada päättää mitä elämällään haluaa tehdä, joten jos prostituutio on ollu prostitoidun oma valinta, niin tietenkin sitä pitäisi kunnioittaa. Eri asia on sitten ihmiskauppa ja tilanteet joissa henkilö on pakoitettu prostituutioon.
    Paju

    VastaaPoista