Menimme Werstaan Ihan epäNormaalia näyttelyyn. Jokainen siellä ollut varmaankin muistaa pisteet joissa pysähdyttiin: Aluksi kerrottiin näyttelystä itsestään, sitten oli puhetta NIMBY-ilmiöstä. Not In My BackYard-ilmiö herätti minussa kysymyksen: Miksi? Jos hoitolaitos ei tuota turvallisuusriskiä ympäristölleen, miksi sitä vastustetaan. Kommentteja asiasta olisi kiva kuulla, josko se vaikka selventäisi asiaa.
Seuraavaksi me kuulimme kuulovammaisten koulutuksesta. Tässä yhteydessä syntyi lähestulkoon riitaa viittomakielestä. Kysyttiin, että miksi viittomakieltä ei Suomessa ole luotu suomen pohjalle. Itse esitän tässä vastauksen: Viittomakieliset eivät ole koskaan kuulleet suomea (tai muutakaan kieltä), joten suomen kielioppi on suhteellisen mahdotonta heille käsittää. Lisäksi kielen luominen on itsessään naurettava käsite. Kieli muodostuu ihmisten välisestä kanssakäymisestä, siitä että ihmisillä on tarve kutsua asiaa X jollakin nimellä, tai viittomakielen tapauksessa, viittomalla. Kieli on hyvin harvoin yhden ihmisen kehittämä ja vaikka viittomakielelle nimettiin näyttelyssä keksijä, viittomakieltä on varmasti ollut olemassa jo ennen tätä ihmistä.
Olisi ollut erittäin kiva päästä käymään täällä sillä tekstin mukaan koko juttu oli erittäin mielenkiintoinen.
VastaaPoistaOlin tunnilla kun puhuimme viittomakielestä ja selväksi ainakin tuli asiaa on hyvin vaikea käsittää ellei itse ole kuuro tai mykkä.
VastaaPoistaMiksi Suomen kielioppi on heille mahdotonta käsittää? Tarvitseeko sen ymmärtämiseen kuuloaistia? Ja mitä naurettavaa kielen luomisessa on? Onhan kaikki kielet luotu eikä se ole minusta mitenkään naurettavaa.
VastaaPoistaPepe
Suomen kieli kirjoitettuna ja puhuttuna ovat kaksi eri asiaa. Sama koskee kaikkia kieliä kyllä. Mutta siltikin, koska viittomakieli on tuotu suomeen, eikä sitä luonnollisesti kukaan opi, vaan se opetetaan, niin miksei vaan ole tehty siitä tapaa puhua suomea. Siitä olisi myös varmasti apua kuuroille, senkin takia että olisi helpompi oppia lukeen huulilta, kun ymmärtää paremmin sitä sanajärjestystä ja taivutuksia. Lopulta siis parhaassa tapauksessa viittoma ja puhuttu kieli olisi täysin sama asia, mutta ne vain ilmaistaan eri tavalla.
VastaaPoista-Santeri
Millä lailla suomen kieli on erilainen kirjoiettuna ja puhuttuna, eikös meillä ole aika sama ääntäminen, kirjoitus, kun sanajärjestyskin kun puhuttaessa?
VastaaPoistaViittomakieli onkin sitten eri asia, koska se on eri kieli.
Satu