maanantai 5. syyskuuta 2011

Maanantai 22.8

Maanantaina 22,8 tunnilla teimme pienissä ryhmissä ryhmätöitä ja pohdiskelua. Omaksi aiheeksi tuli relativismi ja kaveriksi Satu. Kaikki tuntuivat saavan jotain aikaiseksi ja lukiessa muiden postauksia huomasi, että jopa omaa ajttelua oli harrastettu.

Meillä keskeisimmäksi puheen-ja ajattelun aiheeksi kehkeytyi relativismin suunta, kulttuurirelativismi. Kulttuurirelativismi on mielenkiintoisestanimestään huolimatta arkipäiväisempää kuin aluksi uskookaan. "Maassa maan tavalla" oli sanonta joka aiheutti harmaita hiuksia, koska kulttuuri relativismin mukaan ei voi sanoa mitään siitä miten ihmisen tulisi toimia eritilanteissa, ja tämä kuvaa ismiä mielestämme oikein hyvin. Ongelmia kuitenkin syntyy, kun maailmassa tapahtuu maiden välistä muuttoa, jolloin kultturit ja tavat eroavat toisistaan. Suomessa naisten ja miesten välinen tasa-arvo on jo pitkään ollut hyvässä asemassa(älkää leimatko "miehen mielipiteeksi") jolloin lähi-idästä muuttaneilla perheillä on kulttuurisidonnaisia tapoja jotka saattavat jopa rikkoa lakia meillä. Kulttuurirelativisti voi ajatella/kritisoita tätä moraalistakin hämmennystä vain jos on oman maan kansalainen, koska relativisti voi arvostella oman maan kulttuuria, muttei toisten.

On kuitenkin hetkiä ja tapauksia jolloin ei voi vain todeta, että tämä on maan tapa, tottukaa siihen jos aiotte täällä asua, kuten huivit kasvoilla jolloin ei ihmistä voi tunnistaa. Esimerkkinä ympärileikkaus joka on sidottu kulttuuriin joka on maailmanlaajuista, jolloin kukaan ei tavallaan ole osana vain omaa yhtä isoa kulttuuria, jolloin siitä ei voi kiistellä muiden ajatusten kanssa.

Blogeihin postatessa olisi mielestäni kiva saada edes jokin pikku pohdiskelu(ei sillä, en itsekään kuolettavan pitkiä pohdintoja tehnyt). Ihan vaan että ajatus saattaisi selkiintyä lukijoillekin kivemmin.

Teemu

1 kommentti:

  1. Olemme samaa mieltä, pohdinta voisi selventää lukiajalle kirjoittajan ajatuksia.

    Henri Oskari & Roni

    VastaaPoista