torstai 19. toukokuuta 2011

Tervetuloa bloggaamaan filosofiaa

Tässä on Tampereen normaalikoulun opiskelijoiden, opetusharjoittelijoiden ja opettajien uusi filosofiaan keskittyvä blogi. Olet tervetullut lukemaan, kirjoittamaan ja keskustelemaan kaikenlaisista enemmän tai vähemmän filosofisista aiheista olitpa norssilainen tai muualta.



Blogin on luonut Tampereen norssin filosofianopettaja Tuovi Pääkkönen, joka myös seuraa kirjoittelua. Tarkoituksena on raportoida blogissa kiinnostavia kokemuksia ja tapahtumia, ensimmäisenä Järvenpään Platonin Akatemia, jonne olemme lähdössä yhdessä kahden muun tamperelaisen lukion edustajien kanssa. Tämän blogitekstin kuvituksena on joitakin kuvia Järjenpäästä. Tapahtumassa käytiin keskustelua mm. siitä pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita.




















Käytämme blogia myös tuntitehtävien ja filosofiankurssien työskentelyalustana. Koska, ainakin aluksi, käytämme kaikki kirjoittamiseen samaa tunnusta, on syytä liittää tekstiin näyttönimen norssin filosofi lisäksi oma nimi.

Koska keskusteleminen on filosofiassa ja blogissa keskeistä kerron muistikuvan vuosien takaa: Opin peruskouluikäisenä (silloisessa Sammon yhteislyseossa) historianopettajaltani seuraavanlaisen ajatusketjun, joka juonsi juurensa Antiikin Kreikkaan: Ensiksi on keskustelu; se aikaansaa ajattelua ja ajattelu puolestaan tietoa. Tietoa seuraavat oikeat ratkaisut eli hyvät teot ja näiden seurauksena ihmisestä tulee onnellinen. Tämä teki minuun niin suuren vaikutuksen, että muistan vieläkin, kuinka sen kirjan laitaan muistiin kirjoitin. Nyt päättelyn taustalla on helppo tunnistaa sokraattisen ajattelun perusperiaatteet, mutta silloin en tiennyt, että tämäkin on filosofiaa. Voimme kysyä, synnyttääkö tieto oikeita tekoja ja onnellisuutta. Uskon kuitenkin, että keskusteleminen ja ajatteleminen eivät ole ainakaan pahitteeksi ihmisen elämässä. Toivon parasta onnea blogillemme!


Tuovi Pääkkönen

3 kommenttia:

  1. Mä päätin kommentoida jokaseen kohtaan huvin vuoksi. Tai koska mulla on tylsää. Ei sil oo väliä.

    Miksi Platonin Akatemia reisusta ei ole kuvia tai omaa kertomusta tässä blogissa?

    VastaaPoista
  2. Tässä tuli sittenkin kuvia. Ne löytyivät kuin löytyivätkin tietokoneen uumenista./Tuovi

    VastaaPoista
  3. Pitäisikö tänne avata niin sanottu random keskustelu keskustelu alue? Jossa voisi puhua ihan mistä huvittaa ja vaikka kysyä apua jos on tarvis.
    Antti.P ja Roni.Ro

    VastaaPoista