perjantai 27. toukokuuta 2011

"Maailma" suurena kertomuksena -luento

Platonin Akatemia -tapahtuma Järvenpäässä alkoi Karim Maichen luennolla, jossa käsiteltiin maailmaamme yhtenä suurena kertomuksena. Luennolla ehdittiin mm. käydä läpi koko loistokas maailmanhistoria eurooppalaisten näkökulmasta minuutissa.

Meillä eurooppalaisilla on tapana ajatella oma maanosamme maailman navaksi ja käsitellä kaikkea siitä näkökulmasta. Puhutaan löytöretkistä kun muualla huomioidaan lähinnä tuhannet tai miljoonat kuolemat ja kokonaisten kansojen katoamiset.

Eurooppalaisilla on ollut koko historian ajan tapana omaksua muiden kansojen keksintöjä ja ideoita ja levittää ne muualle esittäen ne ominaan. Varhainen esimerkki löytyy jo antiikin Roomasta kun roomalaiset omaksuivat etruskeilta edistyksiä arkkitehtuurissa ja kulttuurissa ja sen jälkeen pikkuhiljaa hävittivät etruskien kulttuurin ja sulauttivat kansan omaan väestöönsä. Tämän jälkeen roomalaiset levittivät ideat muualle esittäen ne omanaan. Esimerkkejä on lukemattomia.

Australialainen maailmankartta...näyttänee lähes kaikille eurooppalaisille erikoiselta. Mutta onko Australialainen kartta oikeastaan erikoinen?



Länsimaat käsitteenä on erittäin epämääräinen. Se usein käsitetään maantieteellisenä jakona, mutta toisaalta siihen sisällytetään myös esimerkiksi Japani, josta ei paljon idemmäksi enää pääse. Käsitteen historiallinen tausta kuitenkin perustuu nimenomaan maantieteelliseen jakoon; ajateltiin että Neuvostoliitosta länteen sijaitsevat Länsi-Eurooppa, Yhdysvallat ja Kanada olivat sivistyneempiä ja kehittyneempiä.

Nykyään länsimaat tai länsi viittaavat käsitteenä oikeastaan siihen, miten läheisesti valtio muistuttaa eurooppalaisia ja amerikkalaisia "sivistysvaltioita" tai miten pitkälle ne ovat ns. kehittyneet. Kehityskin on pitkälti määritelty niin, että kehittynyt valtio on mahdollisimman amerikkalainen. Onko Amerikan malli oikeasti se mitä halutaan tavoitella, vai olisiko jokin muu vaihtoehto parempi? Mitä kehitys oikeastaan on?


Samuli Viherma ja Riku Niukkanen

4 kommenttia:

  1. Hyviä huomioita. Koko tämä kysymys sivistyksestä ja länsimaisuudesta on vaikea hahmottaa mielestäni siksi, että elämme niin vahvasti sen keskellä. Juuri sen takia onkin tarpeellista ravistella perinteisiä ajatusrakennelmia. Toisaalta, joskus törmää siihenkin, että kaikkea "länsimaista" pidetään jo lähtökohtaisesti huonona ja esim. itämaisia kulttuureja jotenkin pelkästään jaloina ja viisaina. Länsimaisuus sisältää kaikessa tavaranpalvonnassaan ja amerikkalaisuudessaan kuitenkin paljon hyvääkin, esim. ihmisoikeusajattelun. Nyt kun eletään globaalin tiedonvälityksen aikaa (joka tietysti on paljolti amerikkalaisen pääoman käsissä ja syöttää meille omaa näkemystään), on etsittävä avoimesti tuoreita näkökulmia maailman ymmärtämiseen. Se vaatii paljon työtä, ymmärrys kun ei synny hetkessä.
    Tuovi Pääkkönen

    VastaaPoista
  2. Koska en usko että kukaan lukee tätä kommenttia, en sano mitään erikoista.

    Jokainen maanosa kuvittelee että heidän maanosansa on maailman keskus ainakin jossakin mielessä. Amerikka uskoo olevansa maailman poliisi ja ainoa suurvaltio, Australian kartassa Australia on maailman keskellä(vaikka se onkin niin Etelässä) jne.

    JJL

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Ei välttämättä maanosa mutta, pikemminkin kulttuuri. esim valkoisen miehen taakka oli kristillisen kulttuurin tuotetta vaikka kaikki eurooppalaiset eivät välttämättä olleet kristittyjä.

    Henri

    VastaaPoista