perjantai 16. elokuuta 2013

Referaatti Tiede-lehden artikkelista



Vastoin lukuisten filosofien käsityksiä onkin pohjimmiltaan yhteistyökykyinen ja moraalinen olento. Omatunto on kehittynyt vuosituhansien saatossa, kertoo Annikka Mutasen artikkeli Tiede-lehden numerossa 8/2008.
 
Alkukantaisissa ihmisyhteisöissä käytiin vaihtokauppaa elämän perustarpeista, siis ruoasta ja seksistä. Tästä syystä ihmisille alkoi muodostua käsitys hyvien tekojen vastavuoroisuudesta. Luottamus on vaihtokaupassa tärkeää ja ihmisille kehittyikin taito huomata epäluotettavuus yhteistyökumppanissa. Kun ihminen tuntee tulleensa petetyksi, hän raivostuu.

Tietyt moraalikäsitykset ovat kaikille ihmisille yhteisiä. Tällaisia ovat esimerkiksi, että auktoriteettia tulee kunnioittaa ja toisia ei saa vahingoittaa. Kulttuuri kuitenkin muokkaa sitä, mikä näistä perustavanlaatuisista moraalikäsityksistä on tärkein ja mikä väistyy muiden tieltä. Moraalikäsitykset heikentyvät, kun on kyse toisesta ryhmästä. Esimerkiksi sodissa rikotaan toistuvasti tappamattomuuden käskyä, mutta se ei tunnu niin väärältä, kun tapettavat kuuluvat toiseen ryhmään.

Yhdysvaltalainen professori Peter Singer sanoo: "Mitä yksi sukupolvi sanoo, mutta ei sisimmässään usko, sen saattaa seuraava sukupolvi jo omaksua ja jopa toteuttaa." Moraalikäsitykset siis muuttuvat ajan saatossa.
Artikkeli

Miksi tyhmyys tiivistyy joukossa, eli miksi suuret ihmisryhmät ovat alttiimpia moraalittomille teoille kuin yksittäiset ihmiset?
Mistä johtuu, että moraali rajoittuu usein vain omaan ryhmään?

Eveliina, Maija, Pinja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti