perjantai 9. marraskuuta 2012

Tiistai 6.11.2012

Nälkäpelin katsomiseen käytettiin kaksi oppituntia. Lopuksi pohdittiin elokuvan kytköksiä yhteiskuntafilosofiaan. Tarinassa  kansalaisia pidetään kurissa vuotuisella tosi-TV-pelillä.
     Kansan ja valtaapitävien vahva erottelu on kuin Platonin ihannevaltiossa. Valtaan ei kuitenkaan näennäisesti haeta Platonin mukaan ihmisistä viisaimpia, sillä valloillaan on pikemminkin tyrannia. Kansaa hallitaan pelon avulla, järjestämällä vuotuinen Nälkäpeli, jossa kilpailijoiden on tapettava toisiaan viimeiseen asti.
     Keinon peloteselitys miellettiin kuitenkin ryhmässä heikoksi. Mikä pitää ihmiset kapinoimasta, jos rangaistus on joka tapauksessa vuosittaisella arvonnalla suoritettava?
     Karkeasti katsottuna Nälkäpelin maailma ei tunnu muistuttavan lainkaan omaa kulttuuriamme yhteiskuntafilosofian peruskäsitteiden, kuten vallan, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon kannalta. Voidaanko näistä maailmoista kuitenkin löytää yhtäläisyyksiä näitä käsitteitä ajatellen?
     Mielestäni Nälkäpelin yhteiskuntakritiikki on tietyllä tapaa perinteistä. Sen ei tarvitse koskea nimenomaan nyky-yhteiskuntaa, vaan on dystopiana etäisempi ja sopii kuvaamaan myös muita aikakausia. Tarina itsessäänkin sijoittuu tulevaisuuteen.Toisin on esimerkiksi elokuvassa Battle Royale, jonka voi ajatella kuvaavan ennen kaikkea nuorten äärimmäistä kilpailuasetelmaa nykyään, etenkin idässä.
     Nälkäpelin kritiikki nyky-yhteiskuntaa kohtaan osuu kuitenkin ehkä parhaiten tosi-TV:n suosioon. Ryhmässä mietittiin, onko tämä koko kansan nähtäväksi järjestettävä peli kenties verrattavissa Big Brotheriin. Seurataanhan molemmissa lopulta ahtaalle laitetun ihmisjoukon elämää viihteen nimissä. Nälkäpelissä on kuitenkin vielä korkeampana perusteena kurin ylläpito. Toisen suuren eron kilpailuille tekee se, että Big Brotheriin hakeudutaan täysin vapaaehtoisesti. Voisiko tulevaisuuden Big Brother muistuttaa Nälkäpeliä?

Anni

2 kommenttia:

  1. En usko, että tulevaisuuden BB olisi suoran Nälkäpelin kaltainen siinä mielessä, että kanssakilpailijoita oikeasti teurastetaan. Nykyään tunnutaan korostavan ihmisarvoa lisääntyvässä määrin, joten jollei tapahdu täysin päinvastaista kehitystä, ei teurastusta päädy jatkossakaan televisioon.

    Mahdollisesti jonkinlaisia simulaatioita vastustajien teilaamisesta voisi ilmestyä BB:n tapaisiin formaatteihin. En tiedä, kuinka sellaiset voisi toteuttaa, mutta kuitenkin katsojalle voisi välittää kuvaa putoavan kisaajan "kuolemasta" tai muusta mukavasta.... En sitä paitsi halua uskoa, että BB ja sen kaikki sovellukset kestäisivät aikaa, varsinkaan muuttumattomina.

    Maija

    VastaaPoista
  2. Mutta bb:ssähään on äänestys toisin kuin nälkäpelissä. Esim Niko Saarinen oli ääniharava koska oli erilainen. Kuin muut. Filosofisestihan BB ei liity mihinkään toisaalta.

    Annika

    VastaaPoista