keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Tunnilla keskustelimme Anarkismista. Ajatus yksilön äärimmäisestä vapaudesta kuulosti kauniilta ajatukselta, jos se siis toimisi! Sillä mikä sitten ohjaisi ihmisiä ns. hyvään elämään. Eettisesti oikein eläminen, tasa-arvo, epäitsekkyys?
Oman käsitykseni mukaan ihmisessä on hyviä ja vähemmän hyviä puolia. Koen kuitenkin, että ihminen on itsekäs olento. Sanon tämän siksi, että oman käsitykseni mukaan ihmisen suorastaan täytyy olla itsekäs, ottaakseen ja vaatiakseen itsellensä elämisen kannalta oleelliset tarpeensa. Terve itsekkyys on siis hyvästä, mutta milloin se muuttuu ”yhteiskunnalle haitalliseksi”.
Toisaalta voiko kukaan olla täysin vapaa. Olemmehan riippuvaisia luonnon ravinteista. Moni myös tuntuu haluavansa hyväksyntää omassa ”joukossaan”, eikö silloin ihminen ole yhteisön odotettuihin ”sääntöihin” sidoksissa.  Olisiko ihminen ylipäätään enää ihminen jos sitä ei rajoittaisi mikään asia, vai onko riippumattomuus ja vapaus täysin erilisiä asioita.
Eveliina

5 kommenttia:

  1. Vapaus on kyllä jänskä juttu, mutta absoluuttinen vapaus ei varmaankaan ole edes mahdollinen käsite. Hyvä havainto, että luonto ja ravinto rajoittavat ihmisen vapautta aika lailla... Ja fyysisistä tarpeista, kuten nukkumisesta, on kovin KOVIN hankala vapautua, joten täydellinen vapaus ei tosiaan taida kuulua ihmisyyteen.

    Terve itsekkyys muuttuu mielestäni haitalliseksi silloin, jos se haittaa muiden oikeuksia tai/ja mahdollisuuksia. Toisaalta, jos kaksi ihmistä on nääntymässä nälkään ja vain toiselle heistä on ruokaa, onko se tervettä vai haitallista itsekkyyttä, jos haluaa syödä sen ruoan silläkin uhalla, että toinen kuolee....?

    Maija :D

    VastaaPoista
  2. Haluaisin ottaa kantaa tuohon ihmisen itsekkyyteen! Pohdin hieman asiaa ja tulin siihen tulokseen, että ihmisen jokainen teko on pohjimmiltaan itsekäs. Auttaessani vanhuksen tien yli, saan siitä itselleni hyvän ja tärkeän olon. Lahjoittaessani rahaa hyväntekeväisyyteen, tunnen itseni hyväksi ihmiseksi joka auttaa muita. Esimerkkiä, jossa ihminen ei jollain tavalla hyötyisi itse tekemästään teosta, on todella vaikea keksiä. Vai onko teistä olemassa täysin epäitsekästä tekoa? Tätä pohdittiin joskus myös Frendeissä:D

    Otto Lahtinen

    VastaaPoista
  3. Oon samaa mieltä, että yksilön äärimmäinen vapaus saattaa kuulostaa hyvältä, muttei kuitenkaan toimisi käytännössä. Ihminen on sosiaalinen eläin, mikä jo sinällään kertoo, että ihminen on riippuvainen muista. Hyvä pointti, että ihminen on aina pohjimmiltaan itsekäs teki sitten mitä tahansa. Kyllä varmasti jokaiselle tulee parempi mieli toisten auttamisesta, mikä sitten saa ihmisen jatkamaan hyviä tekoja.
    Katri

    VastaaPoista
  4. Olisi mukavaa uskoa, että teoillamme olisi muitakin syitä kun itsekkyys, enkä usko, että itsekkyys on ainoa, motiivi. Tästä huolimatta anarkismi tuntuu turhanpäiväiseltä unelmoinnilta. Minusta anarkismista seuraisi todennäkösemmin anarkiaa kuin kaikille mukava elämä.
    -Annika Rö

    VastaaPoista
  5. Ihminen on luonnostaan ahne ja itsekäs, joten loppujen lopuksi ihminen tekee mitä vaan säilyttääkseen oman henkensä...

    Veera

    VastaaPoista