tiistai 11. syyskuuta 2012

Ydinfysiikka ja teknologinen imperatiivi


1)

Ydinfysiikan kehitys käynnistyy kun ranskalainen Henri Becquerel vuonna 1896 havaitsee radioaktiivisen säteilyn olemassaolon.. Pian selviää atomin sisältävän hyvin suuria energiamääriä verrattuna esimerkiksi sähkökemiallisiin reaktioihin. Syntyy idea fissiosta ja lähes ehtymättömästä energianlähteestä. Vuonna 1939 saksalaiset Otto Hahn ja Fritz Strassmann osoittavat uraaniatomien halkeamisen todeksi ja keksitään keinotekoinen fissio.
Toinen maailmansota käänsi ydinfyysiikan saavutukset sotakoneiston työkaluiksi ja alettiin kehittämään ydinaseita. Natsivainoja paenneet tiedemiehet, kuten Albert Einstein, näkivät tärkeänä vastarinnan saksan ydinaseteollisuudelle ja myös Yhdysvalloissa alettiin kehittelemään ydinasetta. 1940 vuonna käynnistyi fyysikko Robert Oppenheimerin johtama Manhattan-projekti, jonka tarkoituksena oli kehittää Yhdysvalloille ydinpommi.

1 kommentti:

  1. Mielestämme ydinaseiden keksiminen oli väärin. Vaikka niiden omistajalla onkin hallussaan yksi suurin valta ja sen niin sanottu "hyöty", ydinaseet silti voivat vahingoittaa suurta osaa maailmasta ydinsodan johdosta. Ydinsodan uhka on suuri erityisesti silloin, jos esimerkiksi Afganistan saisi haltuunsa ydinaseen. Onko keksijä vastuussa mm. Hiroshimaan ja Nagasagiin pudotetuista pommeista joissa kuoli yli 150 tuhatta ihmistä? Alunperin ideanahan oli valmistaa ydinenergiaa, ei tuhoisaa pommia.

    kommentoinut Laura ja Janne

    VastaaPoista