torstai 22. maaliskuuta 2012

John Rawls (1921-2002)

John Rawls oli tunnettu moraali- ja yhteiskuntafilosofi.
Hänen tunnetuin teoksensa oli Oikeudenmukaisuusteoria (1971). 
Hän keksi ja kannatti mm. "kakunjako-" sekä tietämättömyyden verho-teoriaa. 
Nämä teoriat ovat saaneet aikaan keskustelua ja kritiikkiä.

Kakunjakoteoria:
  •  kuvittele juhlat, jossa on 10 ihmistä, joille tarjotaan kakkua. Kakku täytyy jakaa siis kymmeneen osaan. Kakun jakajana toimii henkilö, joka ei tiedä mistä kohtaa saa itse palan kakusta. Tällöin hän tekee kaikista paloista samankokoisia, jolloin jako on reilu ja puolueeton.
  • tätä teoriaa Rawls soveltaa yhteiskunnan muodostamisessa.
Tietämättömyyden verho:

  • tietämättömyyden verho estäisi meitä tiedostamasta oman paikkamme tai osuutemme yhteiskunnassa, jolloin kaikki eläisivät tasa-arvossa. (esim. emme tietäisi omaa tai toisten sukupuolta, koulutusta, uskontoa, tai muita taustoja)
  • teorialla on tarkoitus saada meidät kaikki ajattelemaan parhainta mahdollista, eli oikeudenmukaisinta yhteiskuntaa. 
 Ajatuksia:
Rawlsin mielestä yhteiskunnalta edellytetään muutakin kuin turvallisuuden ja perusvapauksien takaamista. Ei riitä että kaikille turvataan periaatteessa yhtäläinen vapaus toteuttaa omia päämääriään, vaan yhtäläiset mahdollisuudet on turvattava myös käytännössä.

Rawlsilaisessa kustannossa pyritään tasoittamaan mm. köyhien, vammaisten sekä huonossa asemassa elävien elämää. Kouluissa voidaan järjestää erityisopetusta huonosti pärjänneille ja liikuntavammaisille voidaan rakentaa liikkumista helpottavia ramppeja.

Lähtökohtien tasoittaminen on välttämätöntä, jotta kaikilla olisi samat mahdollisuudet menestyä elämässä. On tärkeä huomata, ettei yhteiskunnan menestyjät ole saavuttaneet menestystään omin voimin. Lääkärit, formulakuskit, huippu-urheilijat ja juristit ovat tarvinneet yhteiskunnan palveluja menestyäkseen. Esim. koulut, urheiluhallit, autoradat yms. ovat yhteiskunnallisesti toimivia palveluja, joita he ovat itse hyödyntäneet uraansa rakentaessa. Heistä on tullut rikkaita, koska he ovat päässeet käyttämään näitä palveluja. He eivät saa pitää erityiskyvyistä koituvia hyötyjä itsellään, vaan heidän tulee vähintään verojen kautta osallistua yhteiskunnan palvelujen rahoittamiseen.

Sanni, Emmi ja Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti